HTML

Plézer-féle Gyógyfűszappan Manufaktúra

Írásaim a natúrszappanokról, krémekről, aromavizekről, fürdősókról, fürdőbombákról szólnak, és hogy hogyan jutottam el odáig, hogy magam készítsem el Őket.

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

A szappanfőzés rövid története

2014.02.25. 11:30 Gyógyfűszappan

 Már Plinius (kr.u.23) ókori enciklopédista megemlíti, hogy a Gallok és Germánok készítenek két féle (puha és kemény) szappant, igaz ők, nem mosakodásra és mosásra, hanem hajszőkítésre használták azt.

A Mór írástudók is megemlítik a szappant, mint gyógyászati szert.
Az első szappankészítő műhelyek az 1200 – as évek derekán jelentek meg Franciaországban és Olaszországban, Magyarország területén már 1379-ben volt Sopronban egy szappankészítő.
Akkoriban alapvetően a mesterek marhafaggyút és lúgkövet, házi készítés esetén sertés zsírt, és fahamuból főzött a lúgot használtak a szappankészítéshez.

A lúgkövet a vízben feloldották és üstbe tették a zsírral együtt és forralni kezdték, ez hosszú folyamat volt, addig forralták és keverték, amíg a tetején megjelent a fehéredő szilárd kéreg, ekkor
levették a tűzről és másfél órai pihentetés után száraz vászonnal bélelt öntőrámákba meregették a felületre gyűlt szappant. A kihűlt szappantáblákat dróttal vagy zsinórral megfelelő méretű vagy súlyú kockákra vágták, majd szellős helyen szikkadni hagyták. A parasztasszonyok többsége legalább egy évig szárította a padláson a feldarabolt mosószappant, hogy elég kemény legyen.

A házilag főzött natúr szappan természetesen nem vetekedhetett a műhelyek termékeivel, de aligha akadt olyan gazdasszony, aki pénzt adott volna mosó vagy natúr szappanért, ha maga is tudott natúr szappant főzni. A szappanosok általában így aztán egyre inkább a pipereszappan előállítására kényszerültek. De erről a területről is hamarosan kiszorították őket az olcsóbb áruval és bővebb választékkal jelentkező szappangyárak.
Ennek ellenére, nagyanyáink, ha tehették maguk főzték a szappant, mert az olcsóbb volt, mint ami a kereskedelemben kapható.

Kanyó János
Plézer féle Gyógyfűszappan Manufaktúra

Szólj hozzá!

Címkék: kézműves allergia szappan kozmetikum ekcéma testápolás natúr

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogyfuszappan.blog.hu/api/trackback/id/tr175832088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása